Ο μαστός και οι παθήσεις του

 

Ζ΄. ΠΛΑΣΤΙΚΗ - ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΜΑΣΤΩΝ ΜΕΤΑ
        ΜΑΣΤΕΚΤΟΜΗ (ΑΝΑΠΛΑΣΗ).
 
Ο αριστερός μαστός αφαιρέθηκε και αναπλάστηκε. Το ίδιο και η θηλή.

Ο αριστερός μαστός αφαιρέθηκε και αναπλάστηκε. Το ίδιο και η θηλή.
 


Πως μπορεί να κρυφτεί η έλλειψη του μαστού όταν μία γυναίκα κυκλοφορεί ανάμεσά μας;

Να πως περιγράφει το πρόβλημα της η 35χρονη Κατερίνα: Τις πρώτες μέρες που άρχισα να βγαίνω από το σπίτι, μετά τη μαστεκτομή, αισθανόμουν ένα περίεργο κενό κάτω από το σουτιέν μου. Προσπαθούσα να το γεμίσω με ένα κομμάτι αφρολέξ αλλά ένιωθα πολύ περίεργα. Νόμιζα πως όλοι με κοιτούσαν και ήξεραν. Ρωτώντας έμαθα ότι υπήρχαν τεχνητοί μαστοί και κατέβηκα στην Αθήνα και αγόρασα ένα στα μέτρα μου. Εφάρμοζε πολύ καλά και επιτέλους ένιωσα πιο άνετα. Όμως τα βράδια που έπρεπε να βγάλω τα ρούχα μου ντρεπόμουν τρομερά τον άντρα μου, αν και ο καημένος προσπαθούσε με κάθε τρόπο να με κάνει να νιώθω καλά. Φορούσα πάντα νυχτικό και έσβηνα αμέσως τα φώτα στο υπνοδωμάτιο.

Φοβόμουν ακόμα και να βλέπω τον ίδιο μου τον εαυτό στον καθρέφτη. Αισθανόμουνα μία αποστροφή γιά το άσχημο ακρωτηριασμένο μου σώμα. Ήμουν ένα ράκος ψυχικό και σωματικό. Έτσι άρχισα πάλι να ψάχνω και να ρωτάω και έμαθα πως μπορούσε να ξαναγίνει το στήθος μου με εγχείρηση....Τώρα που σας μιλάω είμαι πολύ χαρούμενη. Μέχρι που το καλοκαίρι φόρεσα μπικίνι. Αυτό κι αν ήταν θράσος. Κι όμως κανείς δεν κατάλαβε τίποτα. Το αντίθετο μάλιστα. Το καινούργιο μου στήθος ήταν στητό και πολύ φυσικό. Η ζωή μου έγινε πολύ καλύτερη. Κοντεύω πια να ξεχάσω αυτή την περιπέτεια και ασχολούμαι με περισσότερη όρεξη με τη δουλειά και το σπίτι μου. Αχ, η μόνη σκέψη που μου έρχεται που και που τώρα πια, είναι αν ποτέ θα ξαναγυρίσει αυτή η παλιοαρρώστια.

Η διήγηση της Μαρίας είναι πολύ χαρακτηριστική. Τα λέει σχεδόν όλα σε λίγες γραμμές. Πραγματικά, υπάρχουν τεχνητά προθέματα μαστού σε μεγάλη ποικιλία μεγεθών και σχημάτων. Είναι φτιαγμένα από ζελέ σιλικόνης που περικλείεται μέσα σε ειδικό μαλακό ύφασμα και φοριέται κάτω από το σουτιέν. Μπορούν να φορεθούν ακόμα και με ολόσωμο μαγιώ στην παραλία χωρίς να κινούν υποψίες. Υπάρχουν επίσης και πιο μικρά μεγέθη γιά γυναίκες που έχουν κάνει μερική μαστεκτομή έτσι ώστε οι δύο τους μαστοί να έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος. Αυτές είναι δαπάνες που τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία τις καλύπτουν.
Όταν μία γυναίκα, γιά λόγους προσωπικούς, κοινωνικούς ή επαγγελματικούς θέλει κάτι πιο μόνιμο και πιο φυσικό, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με χειρουργική επέμβαση. Και έχει να διαλέξει ανάμεσα στις επεμβάσεις που ονομάζονται ανακατασκευές μαστού.

Αριστερή μαστεκτομή και ανακατασκευή μαστού έτοιμη για ανακατασκευή της θηλής.

Αριστερή μαστεκτομή και ανακατασκευή
μαστού έτοιμη για ανακατασκευή
της θηλής.
 

Πόσα είδη ανακατασκευών μαστού υπάρχουν;

Υπάρχουν δύο μεγάλες κατηγορίες ανακατασκευών μαστού, κάθε μια από τις οποίες περιλαμβάνει διαφορετικές επεμβάσεις.

1. Οι ανακατασκευές με τη χρήση...
2. Οι ανακατασκευές με...

Πώς γίνεται η ανακατασκευή της θηλής;

Υπάρχουν δύο τρόποι:

1. Στην περιοχή που θέλουμε να φτιάξουμε τη θηλή, κάνουμε ένα...
2. Παίρνουμε δέρμα σκουρότερου χρώματος από...
 

Μέρος από το βιβλίο Ο μαστός και οι παθήσεις του, ένας οδηγός για κάθε γυναίκα με ερωτήσεις και απαντήσεις. Εκδόσεις Λιβάνη 2006.


Αρχική Σελίδα    |    Όροι Χρήσης    |    Επικοινωνία


Copyright © 2005 J.P.Fyssas